Desordre, migració i multiculturalitat
En la Universitat de València del carrer de la Nau es poden veure dues exposicions que ens conviden a reflexionar sobre les migracions arrreu del món i la nova societat que es crea amb la barreja de cultures: Geografies del desordre, Els col·legis de l’exili.
A l’entrada de la Sala Estudi General trobem la primera exposició amb el signe de l‘euro que impressiona prou perquè està perfectament dibuixat davant d’una font on se suposa que es poden llençar monedes. A través de les diverses instal·lacions de diferents artistes actuals vam parlar del capitalisme, del comunisme, del desordre que provoquen les dictadures i dels immigrants que es veuen obligats a deixar el seu país per poder sobreviure o aconseguir una vida millor.
En l’exposició d’Els col·legis de l´exili vam vore com eren les classes, la manera de treballar, el material que utilitzaven els nens que van haver d’abandonar el nostre país després de la Guerra Civil o dels pocs que ho van aconseguir. Alguns arribaren a Mèxic, gràcies a la col·laboració del govern d’aquest país, i allí van crear-se escoles amb un nivell d’educació que superava de bon tros a la de les escoles franquistes i, potser, encara a algunes que hi ha ara.
Pablo Carod, Òscar Soler